Se din virksomheds bøvl i øjnene og undgå at spilde 60% af dine ressourcer

- 12/03/19
I arbejdet med at kortlægge arbejdsgangene i en virksomhed er værdistrømsanalyser et utroligt kraftfuldt værktøj, til at se hvilke processer og arbejdsgange der skaber værdi for kunderne. Jeg har lavet utrolig mange værdistrømanalyser for rigtig mange virksomheder og alligevel overraskes jeg gang på gang over, hvor meget spild der er i vores arbejdsgange.

Min erfaring gennem 15 år viser, at over 50% af virksomhedens aktiviteter ikke er værdiskabende for kunden. I diagrammet herunder er aktiviteterne for en typisk virksomhed inddelt i tre former for aktiviteter, og som du kan se, er det faktisk kun 10 % af en virksomheds aktiviteter, der er direkte værdiskabende for kunden. Overrasket?
Ca. 60 % af det vi bruger vores tid på i løbet af vores arbejdsdag, er ”ikke værdiskabende aktiviteter” for vores kunder også kaldet spild eller på godt jysk ”bøvl”. Skræmmende ikke? Det er tid/aktiviteter som kunden ikke vil betale for, da det ikke giver værdi til den ydelse, service eller produkt som de vil købe. Det er altså tid og penge som virksomheden ligger til. Desuden afleder spildet ofte en masse frustrationer, irritationer og stres for medarbejderne.

Eksempler på spild kan være ventetider i forbindelse med møder og godkendelser, misforståelser mellem kollegaer eller kunden, omarbejde i forbindelse med fejl, dobbeltarbejde grundet manglende ansvarsfordeling, tab af ordre grundet manglende kommunikation osv.

Ca. 30 % af det vi bruger vores tid på, er det vi kalder ”nødvendigt – men ikke værdiskabende aktiviteter” også kaldet vilkår. Det kan være bygningens udformning, som gør flowet besværligt i virksomheden, lovmæssige kontroller, journalisering, dokumentering, tunge it-systemer osv.

Kun ca. 10 % af de aktiviteter som vi laver er ”værdiskabende aktiviteter”, dvs. noget som direkte giver værdi for kunden. Det er her vi skaber kundens ønskede produkt, den ønskede ydelse eller service. Det er her vi leverer, det kunden vil betale for.

Gør op med virksomhedens bøvl
Det kan lyde ret provokerende at kun 40% af det vi laver er værdiskabende, men forestil dig, at du sender alle virksomhedens ressourcer igennem et rør det vil sige 100%. Så er det kun de 40% som bliver til værdiskabende aktiviteter. Hvor bliver de 60 % så af?De 60% siver ud gennem rørets sider, da røret er fyldt med ”spildhuller”. Spildhullerne opstår helt uden, at vi lægger mærke til det. De opstår nemlig grundet dårlige og gamle vaner, en ”jamen sådan plejer vi at gøre det”, en ”sådan har det altid været” holdning, eller fordi vi simpelthen ikke har haft tid til at stoppe op og se på vores arbejdsgange og arbejdskultur.


I Lean arbejder vi med følgende otte forskellige former for spild:
  1. Afbrydelser og uklar kommunikation
  2. Ventetid
  3. Uhensigtsmæssig bevægelse
  4. Unødvendige processer
  5. Bunker/ lager
  6. Fejl, ustabilitet og returløb
  7. Overservicering
  8. Uudnyttet viden
Lean handler om at lukke "hullerne i røret", så flest mulige af virksomhedens aktiviteter skaber værdi for jeres kunder. Det forudsætter at I sammen sætter fokus på, hvilke aktiviteter det er I spilder jeres tid på. Hvor er de værdiskabende aktiviteter i jeres virksomhed og hvor er spildet?
I skal lære at se spildet, før I kan fjerne det.

De kommende uger vil vi uddybe de forskellige spildtyper og dermed lære dig at spotte spildet i din virksomhed, så du kan se dit bøvl i øjnene.


 


Tilbage til oversigten

Bliv ringet op