Hvor er guldet begravet?

- 29/11/18
Vi oplever ofte, at det er direktøren og ledergruppen der ser på, hvor i virksomheden der kan effektiviseres. Ulempen ved denne måde at anskue effektiviseringen på er, at direktøren og lederne ofte er alt for langt væk fra kunden som illustreret i figuren herunder.Ledelsen træffer deres beslutninger ud fra, hvad de tror kunderne vil have, og hvad de selv gerne ville have, hvis de var kunde.

Rigtig mange direktører og ledere glemmer at tænke medarbejderne ind i det store effektiviseringspuslespil. De glemmer, at det er medarbejderne i virksomheden, der er tættest på kunderne. Det er medarbejderne der er i tæt dialog med kunderne og ved hvad der giver værdi og hvad kunderne vil betale for.

Kunden i centrum, og medarbejdere før ledelse
 I en Lean implementering handler det om at skabe maksimal kundeværdi.  Det sker kun hvis virksomheden sætter kunden i centrum. Virksomheden skal vide, hvad det er, der giver værdi for kunden, og hvad det helt præcist er, kunden efterspørger og vil betale for.
For at det kan lade sig gøre, kræver det en høj medarbejderinvolvering.  Medarbejderne er tættest på kunderne og har dagligt ’fingrene i materien’ og ved derfor, hvad der skaber værdi for kunden, og hvad der absolut ikke gør.
 

Det er medarbejderne der hver dag bøvler med en masse uhensigtsmæssigheder og spildaktiviteter i forsøget på at levere det kunden efterspørger. De ved, hvor der opstår fejl og tilbageløb, og gør sig med sikkerhed nogle tanker om, hvordan disse problemer kan fjernes og vendes til at give flere værdiskabende aktiviteter i virksomheden. Medarbejderne ved altså, hvor guldet ligger begravet og holder nøglen til virksomhedens fortsatte konkurrenceevne.Nøglen til en succesfuld Lean implementering er altså medarbejderne.  De er den vigtigste ressource i virksomheden, da det er dem og ikke ledelsen, der skaber den egentlige værdi for kunderne.
 
Lad os drage en parallel til fodboldverden
På foldboldbanen er det ikke træneren eller klubejeren, der leverer værdien til dig som tilskuer, det gør spillerne på banen. Det er dem der scorer målene og afgør om dit hold vinder eller ej.
 
Træneren derimod skal motivere og sørge for at spillerne har ordentlige forhold at spille under. Han skal spørge ind til, hvad det er, hver spiller har brug for, for at kunne vinde kampen. Han kan hjælpe med råd og vejledning, men når alt kommer til alt, så er det spillerne der ved, hvad der skal til for at komme omkring modstanderen, få bolden og score mål.
 


Tilbage til oversigten

Bliv ringet op